Goed voor je haar: shampoo zonder sulfaten en parabenen

shampoo zonder sulfaten en parabenen

Een aantal jaar is het al bekend dat er in shampoos vaak chemicaliën verwerkt worden die niet goed voor je lokken zijn. Sindsdien zijn steeds meer vrouwen op zoek naar een shampoo zonder sulfaten en parabenen, oftewel; natuurlijke shampoos die geen heftige ingrediënten bevatten die je haren kunnen beschadigen. In plaats daarvan zitten er vervangende stoffen in die milder met je haar omgaan.

Waarom zou je sulfaten en parabenen vermijden? Sulfaten worden – net als siliconen – vaak in shampoos verwerkt. Ze verwijderen het vuil in je haar. Sulfaten zorgen ervoor dat de shampoo gaat schuimen en dat het water goed over je haar verspreid wordt. Maar het side effect van dit goedje is dat je haar te grondig gereinigd kan worden waardoor er te veel natuurlijke vetten uit je hoofdhuid en haar worden verwijderd. Het gevolg: je hebt erg dof en droog haar. De twee meest bekende vormen van sulfaten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).

Ook parabenen worden vaak aan shampoos toegevoegd. Parabenen zorgen ervoor dat de shampoo langer houdbaar wordt. Ze verwijderen bacteriën. Op zich wel handig, want anders zou je shampoo niet zo lang houdbaar zijn. Echter groeit de vraag naar shampoo zonder parabenen steeds meer. Parabenen zouden namelijk hormoonverstorend kunnen zijn en/of bijdragen aan het ontstaan van tumoren. Echt goed onderzoek hiernaar ontbreekt nog, dus hard bewijs ontbreekt. 

Naast het vermijden van sulfaten en parabenen, zijn mensen ook steeds vaker op zoek naar een shampoo zonder siliconen of een conditioner zonder siliconen

Beste shampoo zonder sulfaten en parabenen

Dit is onze lijst met aanraders voor shampoos zonder sulfaten en parabenen!

L’Oréal Paris

De Botanicals Lavender Shampoo van L’Oréal Paris is 100% vegan, verzacht de hoofdhuid en hydrateert haarlengtes. Fijne bijkomstigheid: de verpakking van deze shampoo zonder sulfaten en parabenen is volledig gemaakt van gerecycled materiaal. 

✓ Sulfaatvrije shampoo
✓ Bevat geen parabenen

Olaplex

Geliefd door vele haarliefhebbers: de No. 4 Bond Maintenance Shampoo van Olaplex. Een revolutionair merk met vele haarproducten die volgens vele ‘wonderen’ kunnen verrichten. Deze shampoo uit de Olaplex set verbetert de interne haarstructuur, vermindert haarbreuk en geeft intense glans. 

✓ Bevat geen sulfaten
✓ Bevat geen parabenen

Moroccanoil

Favoriet van vele meiden en vrouwen met krullend haar: de Moroccanoil Curl Enhancing Shampoo. Er zit voedende arganolie in verwerkt. Door deze krulverbeterende shampoo zonder sulfaten en parabenen krijg je veerkrachtige en pluisvrije krullen.

✓ Bevat geen sulfaten
✓ Bevat geen parabenen

Petal Fresh

100% natuurlijk & dierproefvrij. De Petal Fresh Rosemary & Mint Shampoo geeft volume en body aan je futloze haar. De biologische producten die er in verwerkt zijn reinigen het haar en zorgen voor meer volume. Dit is ook een zeer geschikt product voor krullend haar.

✓ Sulfaatvrije shampoo
✓ Bevat geen parabenen

Kiehl’s

De Damage Repairing and Hydrating Shampoo van Kiehl’s is niet alleen een shampoo zonder parabenen en sulfaten, ook zit hier onder andere geen alcohol, aluminium en parfum in verwerkt. Ideaal voor breekbaar en beschadigd haar, want er zit ook hyaluronzuur in verwerkt.

✓ Bevat geen sulfaten
✓ Bevat geen parabenen
✓ Bevat geen siliconen

Yves Rocher

In deze herstellende shampoo van Yves Rocher zit in plaats van sulfaat plantaardige wasemulsie verwerkt. Een zeer geschikte shampoo zonder sulfaten en parabenen voor het op milde wijze wassen van het haar. Ook zit er Jojoba-olie in verwerkt dat de haarvezels herstelt.

✓ Sulfaatvrije shampoo
✓ Bevat geen parabenen

Shampoo zonder parabenen en sulfaten

Gebruik je veel stylingproducten of andere haarproducten waar siliconen in zijn verwerkt, dan kan af en toe een shampoo met sulfaten gebruiken geen kwaad. Op die manier kunnen siliconen zich niet opstapelen op je hoofdhuid of haar. Voor je overige wasbeurten kun je dan alsnog een shampoo zonder sulfaten gebruiken voor een mildere reiniging. In plaats van sulfaten zitten er vervangende ingrediënten die wellicht iets minder effectief zijn, maar er dus ook voor zorgen dat je haar minder dof en futloos wordt omdat niet al je natuurlijke oliën worden verwijderd. Heb je een droge, geïrriteerde hoofdhuid of gekleurd, beschadigd haar dan kan het zeker geen kwaad om een shampoo zonder sulfaten te proberen.

Wil je naast sulfaten ook parabenen liever helemaal vermijden? Kijk dan goed op de verpakking of er parabenen in de shampoo verwerkt zijn. Zie je butylparabeen, methylparabeen , propylparabeen of een ander ingrediënt dat eindigt op ‘parabeen’ op de lijst staan, dan weet je dat het product parabeen bevat. Tegenwoordig voegen merken echter vaak ‘parabeenvrij’ toe aan de verpakking op een duidelijke plek, omdat de vraag naar shampoo zonder parabenen steeds meer groeit. Als vervanging voor parabenen worden wel eens organische zuren, zoals benzoëzuur of sorbinezuur gebruikt. Natuurlijke alternatieven zijn Vitamine E en tea tree olie. Producten met deze stoffen erin verwerkt zijn over het algemeen wel iets duurder, maar ze zijn wel iets veiliger dan alternatieve conserveringsmiddelen.

Aanbevolen artikelen