Shampoo zonder siliconen: een musthave voor je haar!

shampoo zonder siliconen

Wil je graag een shampoo zonder siliconen gebruiken, dan weet je waarschijnlijk al dat deze stof je haar kan beschadigen. Onoplosbare siliconen kunnen zich opstapelen op je haar waardoor je haar wordt verzwaard. Ook kunnen voedingsstoffen je haar niet meer bereiken door de de laag die er omheen zit. Oplosbare siliconen kunnen daarentegen wel goed voor je haar zijn, omdat ze geen laagje op je haren vormen doordat ze op kunnen lossen. Toch kiezen vele mensen ervoor om helemaal geen siliconen meer te gebruiken.

Naast het vermijden van siliconen zijn mensen ook steeds vaker op zoek naar een shampoo zonder sulfaten en parabenen. Door sulfaten word je haar goed gereinigd, maar vaak té goed. Hierdoor kunnen er veel goede natuurlijke vetten worden verwijderd op je hoofdhuid of haar. Gevolg: je lokken worden erg droog. Parabenen worden vaak ook toegevoegd en maken je shampoo langer houdbaar. Het schijnt dat parabenen hormoonverstorend kunnen zijn, maar of ze echt schadelijk zijn voor je haar wordt vaak over gespeculeerd. Goed onderzoek hiervoor ontbreekt nog. 

Lijst van shampoo zonder siliconen

Om het je gemakkelijker te maken, hebben wij een lijst met shampoo zonder siliconen voor je gemaakt. Vele shampoos die hierop staan bevatten ook geen sulfaten en/of parabenen die je haar ook kunnen beschadigen. Gebruik voor het beste resultaat ook een conditioner zonder siliconen.

Kérastase

De Shampoo van de Aura Botanico lijn van Kérastase bevat maar liefst 98% natuurlijke ingrediënten! Je haar wordt weer glanzend door de kokosnoot- en arganolie die er in verwerkt is. Gebruik naast deze shampoo zonder siliconen en sulfaten de hele Aura Botanico lijn voor het beste resultaat.

✓ Bevat geen siliconen
✓ Bevat geen sulfaten
✓ Bevat geen parabenen

Love Beauty and Planet

De natuurlijke en duurzame verzorgingsproducten van Love Beauty and Planet zijn good for you & good for the planet. Deze Hope and Repair Shampoo voedt het haar, voorkomt gespleten haarpunten en zorgt voor extra glans.

✓ Bevat geen siliconen

Petal Fresh

De vegan shampoo’s en conditioners van Petal Fresh zijn goed voor je haar én het milieu! De Volumizing Rosemary & Mint Shampoo versterkt je haar en maakt het gezonder. Ook belangrijk: alle producten van dit merk niet op dieren getest. 

✓ Bevat geen siliconen
✓ Bevat geen sulfaten
✓ Bevat geen parabenen

Naïf

De producten van Naïf staan erom bekend dat zij diervriendelijk en vegan zijn en doorgaans natuurlijke ingrediënten bevatten. Zo ook de Nourishing Shampoo zonder siliconen en sulfaten van de Clean Beauty lijn van Naïf. Geschikt voor ieder haartype en haarlengte!

✓ Bevat geen siliconen
✓ Bevat geen sulfaten
✓ Bevat geen parabenen

Redken

Nog een siliconevrije shampoo is de Clean Maniac Clean-Touch Shampoo van Redken. Zacht en fris haar is het resultaat wanneer je deze shampoo vaak gebruikt. Door de micellaire technologie worden onzuiverheden verwijdert uit je haar. 

✓ Bevat geen siliconen
✓ Bevat geen sulfaten

Rituals

De Relax Nourishing Shampoo van de Rituals Cosmetics The Ritual of Jing productlijn hydrateert je haar, zonder dat het zwaar gaat aanvoelen. Er zit biologische arganolie in en shikaki. Ook deze shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen kan gebruikt worden voor ieder haartype.

✓ Bevat geen siliconen
✓ Bevat geen sulfaten
✓ Bevat geen parabenen

Wat zijn siliconen?

Grofweg zijn er twee verschillende soorten siliconen: oplosbare en niet-oplosbare siliconen. Beide soorten siliconen worden in shampoos verwerkt en leggen een beschermd laagje over je haren heen. Hierdoor lijkt je haar gezonder; het is zachter en beter doorkambaar en het glanst en ziet er gezonder uit. Ook is je haar beter beschermt tegen de hitte van haarstyling apparaten

Dit zijn voordelen die op zich geen kwaad kunnen. Maar gebruik je haarproducten met siliconen die niet-oplosbaar zijn, dan kunnen de siliconen zich opstapelen op het haar. Dit zorgt ervoor dat je haar zwaar en futloos wordt. En is je haar beschadigd en droog, dan blijft je haar onder deze laag siliconen alsnog droog en beschadigd. Voedende producten kunnen moeilijker of helemaal niet opgenomen worden door je haar door de laag siliconen waar ze niet doorheen kunnen. Siliconen die wel oplosbaar zijn, zijn minder schadelijk voor je haar.

Heb je krullend haar; gebruik dan sowieso een shampoo zonder siliconen en een haarolie zonder siliconen. De verzachtende en verzwarende eigenschappen van deze stof zijn niet ideaal voor jouw haartype. Je krullen verzwaren en de vorm van je krullen kunnen worden beïnvloed. Heb je geen krullend haar, ga dan voor milde siliconen die makkelijk oplosbaar zijn. 

Aanbevolen artikelen